dah lama nak buat kuih nie..xpi xder ms( sbnarnya xtau mcm mn nak buat)try cr resepi akhirnya jmpa jg di blog resepidaria...xsusah mn p...
resepinya:
1/2 kilo tepung ( untk pcubaan jer )
1 sudu majerin(xbubuh p xpa )
sedikit garam
minyak masak
gula yang telah dikisar halus
1/2 cwn air( ikt kelembutan tepung jgn tlalu lembt)
cara membuatnya:
masukkan tepung dalm bekas bersama telur,majerin dan sedikit gram.masukan air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh..jangan telalu lembik..aduan sama seperti doh karipap..bahagikan doh kepada beberapa bahagian.saya gunakan mesin pasta..mudahkan kerja..mula2 gunakan no 2,lpas tu kepada no 4 dan akhir skali no 6.jadikan doh tu panjang dan nipis..sapukan sedikit minyak diatas talan dan letakan doh tadi..baancoh tepung gandum dengan minyak dan kacau.gunakan ujung sudu dan ratakan pada doh tadi..gulung doh tadi dan potong kecil..mengikut kehendak hati..kemudian tekan dengan ibu jari dan gelak memanjang.Goreng dengan api sederhana.angkat dan toskan.blender gula hingga halus dan tabur diatas kuih tadi..dah siap boleh ler makan..klau buat bisnes mesti laku..kerja xsusah n modal p xbyk..hehehehe
No comments:
Post a Comment