Tuesday, April 26, 2011

bihun sizzling..

ari tu tingin sngat nak buat sizzling mee..xpi mee xder digntikan dgn bihun..ok jg..mcm nie leh bk kdai ler yer..rsepi ambil dr blog cendana kasih..xpi byk yg aku ubh ikt selera...hehehehe

  • 1/2 bngkus bihun(slau guna yee mee@mee ok ler)
  • 3 ulas bawang putih
  • 10 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 2
  • udang@ayam(ayam xder) ikut suka nak byk mn..
  • 5 biji cili kering- potong 2
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1/2 in halia- hiris nipis
  • Serbuk lada hitam
  • garam- secukup rasa
  • 2 sudu tepung jagung(untk memekatkan kuah)di bancuh dgn sdikit air
  • minyak utk menumis.

Cara-cara

  1. Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
  2. Masukkan ayam@udang yg telah potong sehingga agak empuk.
  3. Masukkan 2 cawan air.
  4. Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
  5. masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
  6. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
  7. akhir sakli masukan bihun..tuang kuah td..hidangkan ms pnas2..
fuhhh memang sebijik mcm kat kdai...lpas nie klau tingin nak mkn buat jer...xyah ler ssh nak gi tesco taiping..hehehehehe..

No comments:

Post a Comment