Friday, September 16, 2011

capati dan kuah dalca

capati nie ingat nak buat pagi tadi..memadangkan xada banyak bahan untuk buat dalca..jadi ditunda pada petang tadi...xler susah mana nak buat dia..xcaya meh tgk resepinya...

Capati..
1kg tepung attar( boleh dibeli dikedai..tepung nie aku xbeli..aritu mak aku mai umah..dia beli lebih tepung attar nie..)
1 cawam minyak(boeleh juga pakai mejerin.. 1cawan mejerin dimasak bersama 1cawan air...)
air suam dicampur dgn sedikit garam..(ikut kelembutan tepung)
cara2..
campurkan tepung attar dengan minyaktadi..dan air suam tadi..uli tepung nie sampai jd lembut..dah lmbut
..buat bulat ala mcm org buat roti canai tu..biarkan 1jam..lpas tu canai n masak diatas kauli leper..

Untuk Kuah Dalca..
Bahan2.
ayam(ambil bahagian kepak@tulang2 baru best dalca nie,,)
3 ulas bawang putih
3 bawamg merah
2 paket rempah daging
1/2 halia
sanatn ( 1/2 biji kelapa)
1 sudu kecil biji sawi
1 sudu kecil herba campur
daun kari
kacang dal,ubi kentang dan ubi keledek(rebus n lecek jgn sampai hancur)
caranya2
tumis bawang putih,bawang merah halia bersama dengan daun kari,herba campur dan biji sawi..hingga naik bau..lpas tu masukkan rempah kari..bila dah pecah minyak masukkan ayam...lpas tu masukkan santan,ubi kentang,ubi keledek dan dalca...kacau hingga masak..jgn lupa masukkkan garam nnti xsedap pulak kuah dalca..nie ler hasil dia..

yg satu lagi aku buat gulai sardin..



No comments:

Post a Comment