- * 1 Ikat daun pucuk ubi (klau dok kat kampung senang jer pi petik jer)
- * 3 tangkai cili merah( kalau nak pedas, 8 tangkai cili padi. he..he..)
- * 1sm Kunyit hidup
- * 1 biji bawang merah
- * 1 ulas bawang putih
- * 2 sudu makan ikan bilis
- * santan(dari sebiji kelapa..baru rasa lemak..hehehe)
- * Garam dan bahan perasa
Cara-cara
- Tumbuk cili,bwg merah,bwg putih,kunyit hidup dan ikan bilis(klau rasa malas blander p blh)
- sblm tu rebus pucuk ubi bagi lmbt.
- lpas rebus pucuk ubi tu tos kan dlu..kemudian masukkan bahan yg ditumbuk@blander td..
- agak2 cili td dah masak masukkan santan n garam..
- bila dah masak boleh ler dihidangkan panas2...
masak lemak nie tmbah sdap lg bl dimkan dgn ikan masin sepat..fuhhhhh sdap....mak mentua lalu p xprsaan..kikikikikikiki
wah..terliur aku tgk..
ReplyDeletehehehehe..skali skla..tingn nak wat masakan kmpng..xpi nk lg best klau cmpr dgn tempoyak..
ReplyDelete